Een multifunctioneel display, zoals we de hedendaagse Lowrance dieptemeters noemen, heeft waarschijnlijk meer functies aan boord, dan de meeste vissers kennen. Naast het vissen worden deze toestellen immers ook gebruikt door zeilers, pleziervaarders, kajakkers, duikers, onderzoekers, archeologen en … reddingsdiensten.

Ook voor deze laatste categorie is er op de recente HDS-toestellen een aparte functie voorzien, om hen te helpen bij het zoeken naar vermiste personen of objecten. In zulke gevallen moet men vaak snel kunnen handelen om een bepaald gebied zorgvuldig uit te kammen. Daarvoor kunnen zij op een eenvoudige en snelle manier een vaarraster bovenop de kaart projecteren. Maar datzelfde raster blijkt nu ook heel handig te zijn om een water efficiënt in kaart te brengen bij het loggen, of instant tekenen van een waterkaart via Navionics Sonarcharts Live of Genesis Live. Op die manier sla je geen enkel plekje meer over en vaar je mooi parallelle lijnen, in de richting en op een onderlinge afstand die je zelf bepaalt. Dat bespaart je niet alleen tijd,  maar ook benzine  en is tevens bevorderlijk voor de kwaliteit van de waterkaart.

Hoe kunnen we deze functie activeren op een HDS-toestel en later ook gebruiken? Daarvoor  ga je als volgt te werk:

Druk  op de Pagestoets en kies Instellingen

Daarna selecteer je Systeem en Geavanceerd

Kies daarna Zoek/Reddingsdienst

Navigeer nu naar  het kaartscherm via de Pagestoets/kaart  en kies Nieuw.
Daarbij zal je zien dat er een nieuwe optie bijgekomen is: ‘Edit search pattern’
Kies deze functie

Dat brengt je in het  volgende scherm, waar je de punten A, B, C en D op de gewenste plaats kunt zetten. Daarna kan via je Route breedte nog kiezen hoever je de vaarlijnen uit elkaar wil en of je ze horizontaal of vertikaal wilt via Richting.

Standaard wordt D als startpunt genomen, maar ook dat kan je nog aanpassen.
Druk op : Start zoeken

Via wijzig kan je nog altijd de punten A, B, C en D verplaatsen via het touchscreen.

Vermoedelijk is dit een weinig gekende functie, die toch erg handig kan zijn als je een water in kaart gaat brengen.

Tenslotte kan je het zoekpatroon nog omzetten naar een route.
Als je over een autopiloot beschikt kan je deze route ook automatisch laten varen. Bijkomend voordeel is dat, als je deze route netjes volgt, ook je sidescanbeelden optimaal zullen zijn, aangezien je mooi  rechtdoor kan varen. Veel bijsturen geeft immers vervormingen in de beelden.

Via de Waypoint toets (lang ingedrukt houden) kan je in het Route menu gelijk checken wat de totale af stand van de vaarroute is en kan je de benodigde tijd berekenen om deze route helemaal te varen.

Deze SAR functie is best wel  handig voor gebruikers, die regelmatig een water in kaart brengen. Het kan je veel tijd en benzine besparen. Doe er je voordeel mee.

Efficiëntie bij het loggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.