C-Map en Navionics zijn bij ons de twee meest bekende producenten van digitale waterkaarten, die compatibel zijn met de meeste Lowrance en Simrad toestellen. In juni van dit jaar heeft C-Map een nieuwe versie uitgebracht van de Reveal kaart met als code: M-EW-Y227.56 . Het mag gezegd worden dat deze  op verschillende vlakken aanzienlijk verbeterd is t.o.v. de vorige versie.

De naam doet vermoeden dat deze kaart enkel kustwateren zou bevatten, maar niets is minder waar. Ook het binnenwater van Nederland en België (en een aantal andere West-Europese landen) vinden we op deze kaart terug.

Hieronder zullen we een paar aspecten van  deze kaart toelichten.

Bij de opstart van het toestel zal de vraag gesteld worden of je M-EW-Y227.56 wil tonen.

Bij bevestiging zal het eveneens verschijnen onder kaartbron als gekozen optie.

Bij de eerste opstart zal de kaart op deze manier op je scherm te voorschijn komen.

Maar om de kaart duidelijker te maken kan je ze zelf gaan inkleuren, liefst met een logische opéénvolging van de gekozen kleuren, zodat onderwaterbergen en putten met één oogopslag duidelijk worden.

In volgend detailbeeld wordt dit meteen duidelijk.

In deze versie zijn een aantal nieuwe gebieden toegevoegd, of aanzienlijk uitgebreid. Een mooi voorbeeld van dit laatste is de welbekende Biesbosch

Indien een bepaald water toch niet in de ‘Hoge Resoluatie Laag’  terug te vinden zou zijn, kan je nog altijd terugvallen op de Genesis Laag. Dit zijn de kaarten die ook ter beschikking staan via de Social Maps van C-Map Genesis. Maar… dan heb je wel gelijk geheel Nederland en België op het Micro SD-kaartje, zonder dat je afzonderlijke delen moet gaan downloaden.

De Relief weergave is misschien wat minder bekend. Maar ook deze  is ter beschikking op de C-Map Reveal kaart en kan voor sommige gebieden een verhelderende kijk bieden op de onderwater structuren.

Eén van de meest opvallende wijzigingen  is de welgekomen uitbreiding van het aantal getijde stations die vanaf nu ter beschikking staan. Heel handig om te checken wanneer de stroming er in gaat komen op een bepaald water. Iedere visser weet hoe belangrijk dit kan zijn …

Vis je vaak in Nederland of België en beschik je over een vrij recent Lowrance of Simrad toestel, kan je deze kaart zeker overwegen. Het zal je vangsten alleen maar ten goede komen.

C-Map Reveal North-West European Coasts
Getagd op: