Wanneer we een nieuw water gaan bevissen of bij een buitenlandse vistrip beginnen de voorbereidingen steevast met het zoeken en raadplegen van waterkaarten. Goede dieptekaarten bevatten immers een schat aan informatie en geven aan waar we potentiële stekken mogen verwachten. Maar wat zijn nu goede waterkaarten om te vissen? Aan de hand van volgend voorbeeld gaan we proberen om daar een antwoord op te formuleren.

Bovenstaand screenshot zal waarschijnlijk weinig aandacht trekken. Zo zien immers alle visloze gebieden er uit op het wijd. Maar ook alle topstekken zien er zo uit als je over het water kijkt. M.a.w. als er geen visuele aanduidingen zijn (oever, strekdammen, betonning, eilanden, waterplanten, enz…) ziet alles er ongeveer hetzelfde uit.

Het volgende screenshot zal een aantal vissers toch al meer op het puntje van hun stoel doen kruipen. De vele gegroepeerde vissymbolen doen immers vermoeden dat er onderwater toch één en ander aan de hand moet zijn. Het kan bijna geen toeval zijn dat er in zo’n beperkt gebied zoveel snoekbaarzen gevangen werden.

Een geoefend oog ziet onmiddellijk dat er heel wat onderwaterstructuren zijn door de grillige opéénvolging van de dieptelijnen. Maar echt overzichtelijk kan je deze kaart nog niet noemen. Het verband tussen de vissymbolen en de onderliggende kaart is nog niet meteen duidelijk.

 

Bij de volgende kaart vallen de puzzelstukjes helemaal in elkaar. Deze snoekbaarzen werden gevangen op een hoger gelegen richel, tussen verschillende diepere putten in. Met één oogopslag wordt alles duidelijk en dat is wat we willen zien.

Maar waarom onthult juist deze kaart alle geheimen van deze stek? Dan komen we aan bij de definitie van een goede viswaterkaart. En dan hebben we het deze keer niet over de navigatie- en veiligheidsaspecten van een waterkaart – die natuurlijk ook heel belangrijk zijn – maar waar we nu even aan voorbijgaan.

 

Een goede dieptekaart moet opgebouwd zijn uit voldoende en accurate (= meestal ook recente) dieptemetingen, van waaruit de dieptelijnen zo waarheidsgetrouw mogelijk berekend worden en die dan ook nog eens visueel aantrekkelijk (duidelijk) voorgesteld worden.

 

Gelukkig beschikken we met Lowrance toestellen over de meest uitgebreide mogelijkheden voor het vervaardigen en gebruiken van goede waterkaarten. Onder bijna alle omstandigheden is het mogelijk om goede waterkaarten op het plotterscherm te gebruiken.

 

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn met Lowrance-kaartplotters gaan we met Sonar Mapping Solutions een aantal workshops organiseren over het vervaardigen en het gebruik van waterkaarten en dit vanaf de maand september. Houd onze Facebookpagina maar in de gaten …

https://www.facebook.com/Sonarmappingsolutions/

Waarom goede waterkaarten belangrijk zijn